Korte voedselketens

Korte voedselketens

Categorieën

  • Voedsel

Projectvoortgangsinformatie

Fase

In uitvoering

Gerealiseerd

50%

Voortgang

  1. Naar verwachting
  2. Heeft aandacht nodig
  3. Er zijn problemen

Budget

  1. Naar verwachting
  2. Heeft aandacht nodig
  3. Er zijn problemen

Duurzame, gezonde en circulaire voedselsystemen realiseren. 

Over dit project

Consumenten willen steeds meer gezond eten waarvan de herkomst transparant is. Boeren spelen hier steeds meer op in door rechtstreeks aan de consument te verkopen en duurzaam te produceren. Regio FoodValley biedt veel mooie streekproducten en loopt voorop in het realiseren van duurzame voedselsystemen. Daarom werken we samen aan korte ketens.

Regio Foodvalley heeft als doelen:
•    Het aanbod van regionale producten verhogen 
•    Inwoners die meer regionaal voedsel kopen
•    De relatie stad-platteland te versterken 
•    Nieuwe verdienmodellen ontwikkelen

We stimuleren verschillende initiatieven en onderzoeken. Zoals bedrijven die agrarische producten direct aan consumenten verkopen (al dan niet via gezamenlijke verkooppunten). Ook zijn een aantal gemeenten betrokken bij Europese (POP3) projecten waar bijvoorbeeld gekeken wordt naar de inzet van overgebleven brood of lokaal bier. 

Restaurants voor Morgen

In het traject ‘Restaurants voor Morgen’ (2019) hebben 23 restaurants in de Regio Foodvalley onder begeleiding van Greendish hun menu verduurzaamd. Een van de resultaten is dat de helft van de restaurants samen is gaan werken met lokale leveranciers en dat veel meer gebruik is gemaakt van groenten en fruit uit het seizoen. 

COVID-19

Zeker ook door de COVID-19 crisis zijn ondernemers op zoek naar nieuwe verdienmodellen gezien het wegvallen van de vraag vanuit de horeca. Hier zijn nieuwe initiatieven ontstaan zoals #supportyourlocals en ‘het topje van de aardappelberg’ (samenwerking TooGoodToGo en SlowFoodYouthNetwork). Regio Foodvalley heeft hierin vooral een verbindende en ondersteunde rol. Bijvoorbeeld door initiatieven te bundelen, over gemeenten en thema’s heen. 

Planning en partners

De projecten hebben elk een eigen looptijd en verschillende initiatieven vormen coöperaties of bedrijven. 

Meedoen

Heeft u een mooi initiatief om voedselketens te verkorten? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem contact op met Samareh Bloemberg, programmamanager Voedseltransitie.